logo Zwolle-Zuid Schaakt!

 

Externe Competitie 2024-2025
(1)     ZZS! 2    SOS 6-tallen (3A)  
Ludie Olthof06 - 82205314  
 
          -    
  19-09-2024 ZZS! 2 - Caissa -2½ 1e ronde Verslag 1

08-10-2024 VSG 4  - ZZS! 2 -3½ 2e ronde Verslag 2

05-11-2024 VSG 3 - ZZS! 2 ... - ..


05-12-2024 ZZS! 2 - Pegasus 2 ... - ..


09-01-2025 LSV 1 - ZZS! 2 ... - ..


06-02-2025 ZZS! 2 - SV Het Zwartewater 2 ... - ..


11-03-2025 De Zeven Pionnen 2 - ZZS! 2 ... - ..


17-04-2025 ZZS! 2 - MSV 2 ... - ..


20-05-2025 Denk en Zet 2 (OSBO) - ZZS! 2 ... - ..

 

   
  Ronde 2  
  2024-10-08  
  VSG 4 - ZZS!2 -       - 3½  
  ZSS!2 boekt 2e overwinning!  
  6We doen een rondje Ermelo. Nu tegen VSG 4 en in november nog een keer tegen VSG 3.

T.o.v. van de eerste wedstrijd 1 wijziging: Ineke in plaats van Tijs. We zijn met meer dan 6 in ons team dus er wordt gerouleerd zodat iedereen minimaal 2 a 3 keer aan bo(r)d komt. Wel onder de voorwaarde dat er wel een competitief team staat.

Dat stond er deze avond in Ermelo! Geen foutloos schaak maar in the end voldoende gogme, kunde, tact en ok ook een beetje geluk om de overwinning mee naar Zwolle te nemen.

Op bord 1 was Robert een stuk alerter dan de vorige keer. Onder opoffering van een pion creëerde hij ruimte en druk richting de koningsvleugel van zijn tegenstander Op bord 2 had ik het beetje geluk. In gelijke stand werd ik geholpen rond zet 20 door de collega teamleider; hij zette zijn dame in de penning waardoor ik een stuk kon winnen: 1-0 voor ons. Op bord 5 boekte Ineke de tweede winst. Al vrij snel wist ze een kwaliteit te winnen. Toen daar ook nog stukwinst bij kwam kon haar tegenstandster de stukken in het doosje doen.

1Maar ja niet bij iedereen was het halleluja. Bij Oscar dacht ik lang dat hij een stuk achterstond maar dat was gelukkig niet zo. Wel een licht chaotische stelling tegenover een wat meer solide stelling van zijn tegenstander. Maar goed de kracht van Oscar ligt meer in het derde en vierde uur. Jan stond wel een stuk achter, hij vergat ruimte te creëren voor zijn zwarte paard op h5. In tegenstelling tot de vorige keer kon hij dit verlies ondanks kansen niet goed maken en moest berusten in verlies.

Op bord 6 speelde Bertus een spannende partij. Hij rokeerde lang en zijn tegenstandster kort. Beide trokken fel ten aanval. En dan gaat het erom wie is er het eerst. En helaas was de Ermelose aanval beslissender dan die van onze penningmeester. Bertus zette de trukendoos nog helemaal open maar het mocht niet baten. Het stond om 22.30 uur dus weer gelijk. Het kwam aan op Robert en Oscar.

Ach Oscar, het was zeker geen vlekkeloze partij maar in het derde uur trok hij toch weer het initiatief naar zich toe., Zijn toren en witte loper werden sterker dan de toren en paard van de tegenstander. Onder de druk maakte de tegenstander een foutje die Oscar afstrafte. In ieder geval gelijk spel voor het team!

3Op bord 1 had Robert inmiddels een sterke aanval op de zwarte koningsvleugel. Maar ja moeilijke keuzes: kwaliteitswinst of offeren voor wellicht een mataanval. Hij koos voor het eerste. Stond nog steeds goed maar ook kleine tegenkansen voor de tegenstander in de vorm van een dreigende vrijpion. In belang van het team deed Robert een tactisch remise bod wat werd aanvaard: 3,5-2,5 winst!

Tja en dan staan we bovenaan! Dat is lang geleden sinds ons kampioensjaar 2018/2019

Maar goed voordat het bestuur al de champagne en slingers gaat bestellen en de voorzitter achter de pc gaat zitten voor een mooie speech past bescheidenheid. De overwinningen waren nipt en de echt (op papier) sterke teams moeten we nog krijgen. Kortom gewoon lekker blijven doen en schaken en dan zien we aan het eind wel waar we staan. Deze Groningse teamleider heeft dit jaar al een mooie promotie meegemaakt en dat is wel even voldoende.

L.O.

 
  Foto's ( klik hier )  
 

 

 
 
VSG 4 Rating ZZS! 2 Rating Ronde 2
Bieringa, R.J.J. (Ronald) 1616 Scholma, R. (Robert) 1726 ½ - ½
Wattez, A. (Lex) 1534 Olthof, L. (Ludie) 1718 0 - 1
Plette, E. (Eibert) 0 Bouter, O.F. (Oscar) 1689 0 - 1
Elbertsen, M. (Martin) 1519 Los, J. (Jan) 0 1 - 0
Martensen, M. (Margriet) 1538 Diepen van, G.W. (Ineke) 1558 0 - 1
Smid, G. (Gerda) 1224 Kappe, B. (Bertus) 1260 1 - 0
Gemiddelde Rating: 1486 Gemiddelde Rating: 1590 -

 

 
     
Top   Top
  Externe 2024-2025  
   
  Ronde 1  
  19-09-2024     ZZS! 2 - Caissa  
  ZZS!2 -  Caissa     3½-2½  
  Goede start van het tweede: winst na 2-0 achterstand!  
 

ZZS!2 is het nieuwe seizoen in derde klasse goed begonnen met een zwaarbevochten winst op Caissa uit Elburg. We spelen dit keer met 10 teams in de 3e klasse en mogen dus 9 keer aan de bak.

01De “”oude”” hap van ons team is gebleven. Maar er is ook fris bloed: Tijs, Jan L en Carel komen erbij. En wie weet nog anderen als we toch nog krap komen te zitten.

Caissa is een pittige tegenstander, vorig jaar net gedegradeerd uit de 2e klasse.

Bij ons deze keer 4 vertrouwde namen in de opstelling: Robert, ondergetekende, Oscar en Bertus. Daarbij 2 van de nieuwe lichting: Tijs (alhoewel die vorig seizoen ook al een keer was ingevallen) en een echte debutant Jan Los.

We begonnen niet goed. Zelf kwam ik niet goed uit de opening en kreeg al snel druk op mijn koningsvleugel. Uit een ooghoek richting bord 1 het beeld dat Robert werd overvallen door een sterke witte dame op g5. Op bord 6 wist Bertus materieel wel gelijk te blijven maar kwam positioneel in de verdrukking. Bij Oscar (bord 3), Jan (4) Tijs (5) ging het gelukkig gewoon nog gelijk op.

Bij Robert en Bertus ging het vrij snel echt mis. Robert moest met de koning het open veld in en gaf met mat in zicht op. Bertus kwam een kwaliteit en een pion achter waarna de stelling niet meer houdbaar was. Tegen half tien dus met 2-0 achter. De vooruitzichten leken niet goed. De eigen stelling nog steeds onder druk. En toen ik keek bij Jan gaf hij pardoes een paard weg. Bij Oscar en Tijs leek er nog niet zoveel aan de hand.02

Nou waren we vorig seizoen wel vaker halverwege wedstrijden achteropgeraakt waarna we in het 3 en 4e uur een mooie come back maakten. Zouden we dat trucje, kunde, geluk nog in onze mars hebben? De nieuwe jongens gaven het voorbeeld!

Tijs wist in een op zich gelijkwaardige stand wel potentie in te bouwen met bv. een sterke loper loerend richting g2. Soms kan het snel gaan. Enkele onnauwkeurige zetten van wit en de zwarte dame van Tijs komt beslissend binnen in de koningstelling van zijn tegenstander: nog maar 1-2 achter. Mooi puntje Tijs!

En Jan maakt van de nood een deugd: hij doet net of het paard verlies een offer is en brengt met agressieve zetten zijn tegenstander in verwarring: het materiele evenwicht wordt weer hersteld. Het resterende pionneneindspel met elk een toren loodst Jan bekwaam naar remise. Sterk debuut! En 1,5 -2,5 achter. Weten de oude rotten op bord 2 en 3 in het vierde uur het tij nog te keren?

Ach ik heb de hele partij onder druk gestaan. De tegenstander gebruikt heel veel tijd om de weg naar Rome en victorie te vinden. Hij raakt echter hopeloos verdwaald. Opeens binnen een aantal zetten komt mijn stelling tot leven. En het is meteen beslissend: in vliegende tijdnood weet mijn tegenstander mijn mataanval niet te pareren: 2,5 – 2,5.

02En ja hoor dan is het weer in handen van Oscar: l’histoire se repete. In het vorige seizoen was hij 4 keer als laatste bezig om ons nog succesvol in de veilige remise haven te loodsen.

Toen ik zelf enigszins verdwaasd na mijn partij richting de stelling van Oscar keek zag ik dat ie al een pionnetje voorsprong had in een paard tegen loper eindspel, kortom op de goede weg! Ergens denk je dan dat komt goed. En ja hoor Oscar gaf de pion terug maar helaas voor de tegenstander had Oscar iets verder gerekend: hij won de loper. Kortom 3,5 -2,5 winst.

Een lekkere zwaarbevochten overwinning!

Nu kijken of we ook uit kunnen presteren: 2 uitjes naar Ermelo in het vooruitzicht tegen VSG 3 en 4. En als je denkt eerst de makkelijkste tegen VSG 4, nee hoor want VSG 4 verslaat VSG 3 in hun 1e wedstrijd.

L.O.

 

 

 
 
ZZS!2
Caissa
3½-
Robert Scholma - Mark Dekker - 0-1
Ludie Olthof - Markus Voulon - 1-0
Oscar Bouter - Jacob Kroeze - 1-0
Jan Los - Gerrit Kroneman - ½-½
Tijs Bakker - Andre Hemma - 1-0
Bertus Kappe - Jan vd. Weg - 0-1

 
     
Top   Top
  Externe 2024-2025  
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
0